Tteam

TTEAM is een methode die door Linda Tellington-Jones voor paarden werd ontwikkeld. Een speciale manier van aanraken zorgt ervoor dat de dieren een ander bewustzijn krijgen, waardoor ze anders met situaties kunnen omgaan en in staat zijn om beter te leren. Hoewel in eerste instantie gericht op het paard, is in de praktijk gebleken dat TTEAM ook heel goed toepasbaar is op andere dieren, zoals honden en katten.

Door de speciale manier van aanraken worden de functie en levenskracht van cellen geactiveerd en worden onbenutte zenuwbanen tot werking aangezet. Uit onderzoek is gebleken dat door met name de cirkelvormige bewegingen de vier verschillende hersengolven geactiveerd worden, wat overeenkomt met de ideale leertoestand.

Naast het positieve resultaat op het gedrag en de bevordering van het genezingsproces helpt Tteam niet alleen het dier bewuster om te gaan met zijn/haar lichaam maar helpt het ook de samenwerking tussen mens en dier te verbeteren.

De methode bestaat uit twee delen:

  1. de TTouches, waardoor dieren zich kunnen ontspannen, dieren kunnen kalmeren, pijn verlicht kan worden, en waarmee soms zelfs agressie of angst kan worden verminderd;

  2. de grondoefeningen, die tot doel hebben de coördinatie en balans van een dier te verbeteren.


Uit de praktijk

Tijdens een workshop die ik bij Nelleke Deen volgde, had één van de aanwezige paarden een flinke koliekaanval. Het was voor het paard natuurlijk geen pretje: het arme dier had echt een vreselijk opgezwollen buik en veel pijn. Voor ons was het echter een geweldige kans om de resultaten van TTouches in de praktijk te kunnen meemaken. Nelleke ging aan de slag en al na een aantal minuten zagen we het paard langzaam aan, meer en meer ontspannen en nog wat later kon het mesten en was de koliekaanval onder controle! Er hoefde geen dierenarts aan te pas te komen en er hoefde ook niets te worden ingebracht, geslikt of wat dan ook. Meer motivatie was voor ons niet nodig.


<-- Vorige     Volgende -->